Logo Web Dizajn i Programiranje
+381 (0) 62 03 20 959 | wdp@sbb.rs

Veb aplikacija - Veb sajt

Kakva je sličnost i razlika između ova dva pojma?, 16 Dec 2018
Veb aplikacija i Veb sajt – sličnosti i razlike

Na prvi pogled većini se čini kao da između ova dva pojma razlike zaista i nema. I veb sajtovi i veb aplikacije pokreću se u pretraživačima, oba zahtevaju pristup internetu, oba imaju front end i back end napisani istim programskim jezicima. Njihovi zajednički atributi su interaktivnost, integracija i autentikacija.

Kada tražite idealno rešenje za vaše poslovanje veoma je važno da znate šta vam je tačno od ova dva potrebno. Razvoj veb aplikacija se značajno razlikuje od razvoja veb stranice.

Interaktivnost

Veb stranica pruža vizuelni i tekstualni sadržaj koji korisnik može videti i čitati, ali ne može uticati na isti na bilo koji način. U slučaju veb aplikacije, korisnik može ne samo da pročita sadržaj stranice već i da manipuliše podacima na ovoj stranici. Interakcija ima oblik dijaloga: korisnik klikne dugme ili podnosi obrazac i dobije odgovor sa stranice. Ovaj odgovor može imati oblik preuzimanja dokumenta, onlajn ćaskanja, elektronskog plaćanja i još mnogo toga.

Vrlo jasan primer interaktivnosti veb aplikacija je aplikacija za online bankarstvo koja vrši transakcije bazirane na ulazu korisnika. Slična funkcionalnost se može naći u online prodavnici koja omogućava posetiocima da pretražuju katalog i odmah kupe proizvode. Društvene mreže su još jedan impresivan primer. One povezuju korisnike preko ćaskanja i blog platformi, generišu sadržaj na osnovu preferencija korisnika i omogućavaju skoro neograničeno deljenje sadržaja, da ne govorimo i o svojim ugrađenim mini aplikacijama za zabavu korisnika.

Problem je u tome što danas retko možete videti veb stranicu bez nagoveštaja o interaktivnosti. Moderne veb stranice obično sadrže male veb aplikacije. Na primer, veb lokacija restorana može sadržati vidžet Google mape koja prikazuje putanju do ovog restorana. Međutim, u slučaju veb stranica, ravnoteža između informacionog sadržaja i interaktivnosti se pomera prema prvom.

Tipičan vebsajt sadrži mnogo manje interaktivnih elemenata od informativnog sadržaja, a korisnik obično provodi većinu vremena na čitanju, pregledu ili slušanju sadržaja veb stranice. Situacija je suprotna sa veb aplikacijama, s obzirom da je njihova osnovna funkcionalnost zasnovana na interakciji.

Integracija

Integracija znači povezivanje različitih komponenti kako bi se izgradio sveobuhvatniji sistem. I veb stranice i veb aplikacije mogu se integrisati sa drugim softverom (CRM, ERP, itd.). Ipak, integracija je tipičnija za veb aplikacije, jer njihova kompleksna funkcionalnost često zahteva interakciju sa dodatnim sistemima.

Uzmite integraciju poslovne veb aplikacije (recimo, e-shop) sa CRM (Customer Relationship Management) sistemom. CRM čuva sve podatke o klijentima na jednom mestu, što im omogućava lakši pristup zaposlenima. Integracija će omogućiti automatsko prikupljanje korisničkih podataka veb aplikacija i čuvanje u CRM-u. Na ovaj način, vaš tim će dobiti pristup kompletnom skupu podataka o kupcima, njihovim pitanjima, komunikacijama i povratnim informacijama. Ovo omogućava istraživanje ponašanja kupaca i navika kupovine, kao i brže rešavanje njihovih zahteva. Štaviše, svaka promena podataka o kupcima će se odmah odraziti u CRM. Na ovaj način ste uvek u toku sa svojim preferencama kupaca, te tako povećavate i prodaju.

Veb stranica takođe može biti integrisana sa CRM. Ovo omogućava korisnicima da pruže više personalizovanog sadržaja. Međutim, za vebsajt, to je prilično retko implementirana funkcija jer ne spada u one osnovne.

Autentifikacija

Autentifikacija je procedura koja podrazumeva unos korisničkog login-a i lozinke za pristup sistemu. To je neophodno za veb softver koji zahteva lične podatke. Korisnički nalozi moraju biti osigurani kako bi se sprečio neovlašćeni pristup i curenje osetljivih podataka. Veb aplikacije uglavnom zahtevaju autentifikaciju, jer one nude mnogo širi opseg opcija nego veb stranice.

Uzmimo za primer društvene mreže – kada se registrujete vi kreirate nalog i dobijate jedinstveni identifikacioni broj. Sistem vas upozorava da li su vaša prijava i lozinka slabi. Ako ih ostavite nepromenjene, hakeri mogu doći do vašeg naloga i ukrasti vaše podatke, kao i iritirati druge korisnike sa neželjenim porukama pod vašim imenom./

Autentifikacija nije obavezna za informativne veb stranice. Korisniku se može ponuditi da se registruje kako bi pristupio dodatnim opcijama koje nisu dostupne neregistrovanim posetiocima veb sajta. Na primer, možete pregledati vesti i sadržaje na veb stranici za vesti bez potrebe da se registrujete. Međutim, ako želite ostaviti komentar, morate se prijaviti. Na ovaj način korisnici potvrđuju svoj identitet koji omogućava sistemu da blokira spamere.

Kao što vidite, i vebsajtovi i veb aplikacije mogu zahtevati autentifikaciju. Međutim, za veb aplikacije, ovo je obavezno iz bezbednosnih razloga.

Specifične veb aplikacije

Postoje veb aplikacije sa posebnim imenima koja su vam možda već poznata:

Veb portali – u pitanju je okruženje za integrisanje različitih aplikacija i sadržaja. Oni mogućavaju konfiguraciju sadržaja i nude personalizovano korisničko iskustvo, što znači da korisnik dobija samo sadržaj prilagođen onome što mu je potrebno. Najbolji primer je veb portal banke gde korisnik prostupa ličnim informacijama računa. Svaki korisnik pristupa svojoj veb aplikaciji, ali se informacije nalaze u centralnoj tački – na veb portalu.

Onlajn prodavnica – to je aplikacija koja se koristi za prodaju robe ili usluga preko Interneta. Njena karakteristika je sposobnost korisnika da izvrši online plaćanja. Da bi platili na mreži, korisnik bi trebalo da naznači broj svoje kreditne kartice, a u nekim slučajevima i druge lične podatke. Da bi transakcija bila sigurna, korisnik mora biti ovlašćen.

Šta da izaberete?

Sada, pošto ste shvatili razliku između veb aplikacije i sajta, lakše ćete razumeti koje online rešenje odgovara vašim poslovnim potrebama. Ako želite da vaša veb stranica uglavnom prikazuje neke informacije - odlučite za vebsajt. Ako vam je potrebna interakcija sa korisnicima i dodatne funkcionalnosti, kao što je mogućnost obavljanja transakcija na mreži ili želite da aktivno koristite integraciju pomoću dodatnih sistema i visokog nivoa zaštite – izaberite u korist veb aplikacija.

Pregleda   767
Komentara   0


Dosadašnji komentari


Ostavite komentar

10 - 2 =
© Copyright by WDP